Direktlänk till inlägg 20 september 2014
Har kokat marmelad idag för första gången i mitt liv. Har tänkt det på det i många år....men, som mycket annat smått och gott har det inte blivit av. Men idag så fick jag till det och letade upp ett enkelt recept i nätet. Det fick bli en marmelad gjord på apelsin och lime och receptet komme här:
Ingredienser
Portioner: 1 l
500 g apelsiner
100 g lime
4 dl vatten
6 dl syltsocker
Så här gör du:
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 1 l portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Skölj frukten väl och skala den.
Skär bort de vita hinnorna från skalet. Skär skalet i tunna strimlor och fruktköttet i små bitar.
Lägg skal och fruktkött en kastrull. Tillsätt vattnet och koka ca 25 min.
Tillsätt syltsockret och rör om. Koka ca 5 min.
Tag kastrullen från värmen och skumma marmeladen.
Häll upp den i varma burkar. Sätt på locket när marmeladen svalnat.
Tips! Har du inte så mycket frukt så går receptet bra att halvera. Länk till receptet finns här.
Jag och min man älskar duka upp lite extra till frukost på helgerna som att rosta grovt bröd och ha på ost och marmelad. Sen blir det alltid ägg, kaffe, knäckebröd, olika pålägg med grönsaker till. Läsa tidningen och lösa zodukot i den och sitta småprata. Det blir ju inte så mycket av lugna stunder på veckorna då det finns så mycket tider att passa och vi har inte samma arbetstider heller så någon gemensam frukost har vi aldrig haft på vardagarna.
Zelvin heter vår mellanpudel och är 9 år. Han älskar att äta, leka, träna och slappa. Tillsammans går vi många långa promenader och upplever skog och natur. Vi tävlar också i Rallylydnad,vanlig lydnad och HTM. Här är länken till den gamla bloggen som handlar om just Zelvin.
Hantverk är ett samlingsord för allt skapande som jag är intresserad av och ägnar en del av min fritid till. Här är länken till min gamla blogg som jag startade oktober 2008.